جدول واکسیناسیون جدید نوزاد کجا بزنیم ؟
چگونه با نبود واکسیناسیون کودک خود در حین قرنطینه کنار بیایید؟
والدین به دلیل نبود برنامههای واکسیناسیون، بیش از هر زمان دیگری نگران کودکان خود هستند. به دلیل قرنطینه ادامهدار و کاهش دسترسی فیزیکی پزشکان، والدین نگران تاثیر نبود واکسیناسیون روی فرزندان خود میباشند.
علاوه بر این، کمبود اطلاعات واضح در مورد کارهایی که میتوان در این مدت انجام داد برای بسیاری از والدین سردرگمکننده است.
برای این که این روند برای شما کمی ساده باشد، ما به تمام سوالات متداول مربوط به نبود واکسیناسیون در این زمانها پرداختهایم.
آیا قرنطینه واکسیناسیون فرزند شما را به تأخیر انداخته است؟ بسیار مهم است که برنامه ایمنسازی[1] کودک خود را دنبال کنید. اما در شرایط اجتنابناپذیر و غیرمنتظرهای مانند این موارد، امنترین مکان برای کودک شما خانه شما است.
متخصص اطفال بهترین را برای کودک شما میخواهد. با آنها در تماس باشید و راهحلهای ممکن را از آنان بپرسید. آنها میتوانند مکان و زمان مناسب برای واکسیناسیون کودکتان را به شما اطلاع دهند.
سخت ترین واکسن نوزاد
معرفی واکسن های ضروری: جدول واکسیناسیون جدید نوزاد کجا بزنیم
7 واکسن ضروری و اولیه ای که هر کس در دوره شیرخواری و کودکی باید بزند به این ترتیب معرفی می کند:
۱- بدو تولد: واکسن سل (ب.ث.ژ)، واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه)
۲- دو ماهگی: پنج گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه)- قطره خوراکی فلج اطفال
۳- چهار ماهگی: پنج گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – قطره خوراکی فلج اطفال- IPV (فلج اطفال تزریقی)
۴- شش ماهگی: پنجگانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – فلج اطفال
۵- دوازده ماهگی: MMR (برای سرخک، سرخجه و اوریون )
۶- هجده ماهگی: سهگانه- فلج اطفال-MMR
۷ – شش سالگی: سهگانه- فلج اطفال
از سخت ترین واکسن نوزاد، واکسن 3 گانه است که آن هم در واکسن 5 گانه هم هست.
از کم دردترین واکسن های نوزاد، واکسن MMR است.
اکسن دو ماهگی نوزادان شامل، واکسن هپاتیت B، واکسن HIB، واکسن PVC و واکسن IPV است که بدن نوزاد را در برابر بیماریهای هپاتیت B، کزار، سیاه سرفه، دیفتری، آنفولانزا نوع B، منژیت، ذات الریه، عفونت گوش و فلج اطفال محافظت می کند.
نوزاد دو ماهه علاوه بر داشتن تغذیه مناسب، باید تحت مراقبتهای ویژهای نیز باشد. یکی از این مراقبتها، انجام به موقع واکسیناسیون است. این واکسن در دو ماهگی به نوزاد زده میشود که نوزاد را از برخی بیماریها نظیر فلج اطفال، کزاز، سرخک و … مصون میکند.
اکثر مردم مهمترین بخش معاینات کودک را مربوط به واکسیانسیون میدانند. در ادامهی مطلب اطلاعات کاملی در مورد واکسن دو ماهگی نوزاد در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم.
ششمین نوبت واکسن کودک، سخت ترین واکسن اوست. این واکسن شامل واکسن سه گانه واکسن خوراکی فلج اطفال و واکسن MMR است.
یکی از مهمترین دلایلی که بیشتر والدین از این واکسن به عنوان سختترین واکسن کودک نام میبرند، این است که کودک هجده ماهه راه میرود و بازیهای حرکتی بیشتری می کند و به همین دلیل، بیشتر درد را حس می کند.
او در قیاس با یکسال پیش خودش، آنقدر تغییر کرده که حتی چهرهاش برای کسی که در این مدت او را ندیده باشد کار سختی است.
قبل از رفتن به مرکز بهداشت، مطمئن شوید که در آن روز واکسن هجده ماهگی تزریق می شود. چون معمولا در روزهای خاصی در هفته این واکسن تزریق میشود.
نیم ساعت قبل از تزریق واکسن، دوبرابر وزن کودک به او قطره استامینوفن خوراکی بدهید و تا چهل و هشت ساعت، هر چهار ساعت یکبار و در بیست و چهار ساعت سوم در صورت وجود تب، هر شش ساعت به او قطره استامینوفن خوراکی مخصوص کودکان بدهید.
برنامه واکسیناسیون و ایمن سازی کودکان در ایران | |
سن | نوع واکسن |
پس از تولد و قبل از مرخص شدن از بیمارستان | واکسن ب ث ژ + واکسن خوراکی فلج اطفال |
دو ماهگی | واکسن پنج گانه تزریقی+ واکسن خوراکی فلج اطفال |
چهار ماهگی | واکسن پنج گانه تزریقی + واکسن خوراکی فلج اطفال |
شش ماهگی | واکسن پنج گانه تزریقی + واکسن خوراکی فلج اطفال |
دوازده ماهگی | واکسن تزریقی سرخک، سرخجه و اوریون (MMR) |
هجده ماهگی | واکسن سه گانه تزریقی + واکسن خوراکی فلج اطفال + واکسن (MMR) در صورتی که قبلا تزریق نشده باشد. |
شش سالگی | واکسن سه گانه تزریقی (دیفتری، کزاز و سیاه سرفه) + واکسن خوارکی فلج اطفال |
کاهش درد واکسن :جدول واکسیناسیون جدید نوزاد کجا بزنیم
شاید پرسیده باشید که درد واکسن دو ماهگی چقدر طول میکشد؟
بدانید که میزان درد واکسن ها تقریبا به یک میزان است، به این صورت که: روز اول واکسیناسیون، دردهای بدن هر کودکی بسیار ناراحت کننده خواهد بود و روز دوم و سوم کمی از درد آن کمتر می شود و در روز چهارم خوب می شوند.
در آغوش نگه داشتن نوزاد واکسینه شده
مادر باید نوزاد خود را در آغوش بگیرد، تا نوزاد آرامش بگیرد و درد محل واکسن کمتر شود و با تکان دادن قسمت واکسن زده درد آن کمتر شود.
کمپرس سرد بعد از واکسن
استفاده از کمپرس باعث می شود که محل واکسن سفت و قرمز نشود و سبب درد نشود.
استفاده از کمپرس آب سرد در نقطه تزریق واکسن در بدن نوزادان سبب کاهش درد واکسن می شود:
یکی دیگر از راه های موثر برای تسکین درد بدن نوزادان پس از انجام عمل واکسیناسیون، فراهم نمودن یک لیف حمام تمیز که با آب سرد خیس شده و قرار دادن آن در محل ترزیق واکسن خواهد بود.
به عنوان یک مادر جوان و بی تجربه به یاد داشته باشید که این کار به کاهش درد و از بین بردن حالت حساسیت به لمس محل تزریق در بدن نوزادان کمک زیادی خواهد کرد.
اما، یادتان باشد که اگر در چنین شرایطی، اوضاع بعد از گذشتن 24 ساعت باز هم بهبود نیافت، شما باید کودک خود را نزد یک پزشک متخصص اطفال ببرید و وضعیت موجود را همراه با او مورد بررسی قرار دهید.
مراقبت های بعد از واکسن
یکی از مراحل سخت و دردناک زندگی نوزادان، واکسیناسیونهای دورهای است که در سنین ۲، ۴، ۶، ۱۲ و ۱۸ ماهگی انجام میشود.
واکسیناسیون برای نوزاد دردناک و همراه با تب است. اولین راهکار این است که ۲ ساعت قبل و ۲ ساعت بعد از انجام واکسیناسیون، از یک تببر ساده مثل استامینوفن که بسته به وزن نوزاد و با تشخیص پزشک معین میشود، استفاده میشود و پس از آن هر ۴ ساعت در صورت تبدار بودن نوزاد تکرار میشود و تب ممکن است تا ۴۸ ساعت ادامه پیدا کند.
در مورد واکسیناسیون یک سالگی، نیاز به استفاده از تب بر ۲ ساعت قبل و بعد انجام واکسیناسیون نیست. از آنجایی که واکسن MMR که شامل سرخک، سرخجه و اوریون است، در این مرحله تزریق و آبریزش بینی و گاهی حالات سرماخوردگی در روزهای بعد ظاهر میشود و در آن موارد نیاز به استفاده از تببر برای کودک است.
در مورد واکسیناسیون و تکرار آن هر ۴ ساعت یکبار، به دلیل تزریق مجدد MMR نیاز است در روزهای بعد هم در صورت تب و بروز علائم سرماخوردگی از تببر استفاده شود.
بهتر است تا ۴۸ ساعت پس از واکسیناسیون، کودک استحمام نشود. همچنین استفاده از کمپرس آب گرم، ممکن است محل واکسیناسیون را دچار آلودگی کند و میکروب وارد بدن کودک شود در صورت تورم و ناراحتی محل واکسن با مشورت پزشک، میتوان از اقدامات کمکی استفاده کرد.
چه موقع میتوانید واکسیناسیون به تأخیر افتاده را برای کودک خود انجام دهید؟ تأخیر در یک واکسن ممکن است بر کل جدول زمانی دوزهای بعدی و سایر واکسنها تاثیر بگذارد. با این حال، لازم نیست وحشت کنید. WHO راهبردهایی را برای واکسیناسیون معوق ارائه نموده است. پزشک اطفال شما به برنامه واکسیناسیون کودکتان رسیدگی میکند.
آیا تأخیر در واکسیناسیون کودک شما را در معرض خطر ابتلا به COVID-19 قرار می دهد؟
خیر، برنامه واکسیناسیون کودک شما مربوط به COVID-19 نیست، به همین دلیل مهم است که کودک شما در خانه بماند. واکسیناسیون، تنها مسئول عفونتهایی است که میتوانند توسط واکسن پیشگیری شوند. در حال حاضر، هیچ واکسنی برای COVID-19 وجود ندارد.
تزریق واکسن نه فقط کودک را در برابر بیماریهای عفونی و واگیردار مصون میسازد، بلکه واکسیناسیون همهی کودکان سبب میشود که آن بیماری در کشور و یا حتی در همهی جهان ریشه کن گردد.
بنابراین وظیفهی هر پدر و مادری است که فرزند خود را در برابر بیماریهایی که واکسن آنها ساخته شده و در اختیار است، واکسینه نماید، هم چنین قدمی در جهت ریشه کن شدن بیماری در کشور بردارد.
در موارد استثنایی ممکن است تزریق واکسن برای کودک مجاز نباشد، مانند اختلال در سیستم ایمنی کودک که در این حالت با تشخیص پزشک یا واکسن تزریق نمیشود یا واکسن مخصوص تزریق خواهد شد.
چگونه می توانید بدون مراجعه به بیمارستان به کودک خود کمک کنید؟ جدای از سطوحی که وقتی در بیمارستان هستید ناآگاهانه لمس میکنید،از آن جایی که شیوع بیماری واگیردار ویروس کرونا از طریق تماس مستقیم انسانی صورت میگیرد، این روزها مشاوره حضوری با پزشکان چالشبرانگیز است.
به همین دلیل است که متخصصان بهداشت و درمان، پزشکی از راه دور[2] را ایجاد کردهاند که اساسا به معنای فراهم نمودن پزشک برای شما
با تماس تلفنی است. با این کار، همزمان با ارائه مشاوره مراقبتهای بهداشتی به افراد بیبضاعت از ازدحام در بیمارستانها جلوگیری میشود.
در تماس بودن با پزشک مهم است، اما در حال حاضر، امنترین مکان برای کودک شما خانه شما است. بنابراین، تا زمانی که کاملا ضروری نباشد خانه خود را ترک نکنید. جدول واکسیناسیون جدید نوزاد کجا بزنیم