افزایش شانس بارداری بعد ۳۵ سالگی : شانس واقعی شما چهقدر است، آیا عادات سالم مهم هستند و چه موقع باید کمک بگیرید
1- باردار شدن بعد از 35 سالگی غیرممکن نیست
تحقیقات نشان داده است که بارداری طبیعی پس از سن خاصی اغلب دشوارتر است- اما غیرممکن نیست. با این حال، بحث در مورد استفاده از سن 35 به عنوان سن «محدودیت[1]» برای باروری وجود دارد.
یک دلیل بیولوژیکی که بارداری بعد از یک سن خاص ممکن است دشوارتر باشد این است که با بالا رفتن سن خانم دارای تخمدان، تعداد و کیفیت تخمکهای زنده کاهش مییابد.
در مقابل، آقایان که بیضه دارند میتوانند روزانه 100 میلیون اسپرم در طول عمر خود تولید کنند. طبق تحقیقات کالج متخصص زنان و زایمان آمریکا ، از هر 4 زن 20 تا 30 ساله، 1 نفر در هر چرخه قاعدگی باردار میشود.
دادههای موجود در گزارشهای ملی آمار حیاتی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نشان میدهد که در سال 2018، نرخ زاد و ولد برای زنان بین 35 تا 39 سال، 6/ 52 تولد در هر 1000 زن، و 8/ 11 تولد در هر 1000 زن 40 تا 44 ساله بوده است.

افزایش شانس بارداری بعد ۳۵ سالگی
2- سن شریک شما مهم است
تحقیقات نشان داده است که باروری مردان نیز با افزایش سن کاهش مییابد، اما نه به اندازهای که برای باروری زنان قابل پیشبینی است. مطالعات نشان داده است که در طول یک سال تلاش برای باردار شدن، احتمال بارداری در مردان 40 ساله و بالاتر نسبت به مردانی که در دهه 20 زندگی خود قرار دارند 30 % کمتر است.
میزان سقط جنین و همچنین میزان نقایص مادرزادی نیز با افزایش سن (برای هر دو شریک جنسی زن و مرد) افزایش مییابد. مطالعه منتشرشده در سال 2019 نشان داد که میزان سقط جنین در زنان پس از 30 سالگی به سرعت افزایش مییابد که در زنان بالای 45 سال به بیش از 50 % میرسد.
3- منتظر درخواست برای کمک نباشید
اگر امیدوار هستید که باردار شوید زمان، بسیار اساسی است زیرا سن به طور طبیعی احتمال باروری ماهانه شما را کاهش میدهد. اگر بعد از 6 ماه تلاش قادر به باردار شدن نیستید، کمکگرفتن را به تعویق نیندازید. برخی از افراد ممکن است در مدت 6 ماه خودبهخود باردار نشوند اما بعد از یک سال یا حتی 2 سال به طور طبیعی باردار میشوند.
اگر بیش از 35 سال دارید، برای صحبت با پزشک خود یک سال کامل صبر نکنید. اگر بعد از شش ماه تلاش باردار نشدید، در مورد آزمایش باروری سوال کنید. اگر بیش از 40 سال دارید قبل از شروع به تلاش با پزشک خود صحبت کنید. موفقیت در درمان نیز با افزایش سن کمتر است. هرچه زودتر شروع کنید، احتمال کمک به شما بیشتر است.
اگر دلیل واضحی از مشکلات باروری شما پیدا نشود پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که چند ماه دیگر سعی در باردار شدن طبیعی داشته باشید و در صورت عدم موفقیت دوباره مراجعه کنید.
پزشک شما ممکن است آزمایش خون، سونوگرافی و اشعه ایکس تخصصی معروف به HSG بنویسد. برای آقا ممکن است آنالیز منی انجام شود. هنگامی که نتایج این آزمایشات پایه باروری مشخص شد، شما، شریک زندگی و پزشک میتوانید در مورد مراحل بعدی تصمیم بگیرید.

4 – درمان باروری، ناباروری مربوط به سن را حل نمیکند
به این دلیل که فکر میکنید درمانهای باروری میتوانند زمان از دست رفته را جبران کنند درخواست کمک را به تعویق نیندازید. درمانهای باروری با افزایش سن موفقیت کمتری پیدا میکنند (مگر اینکه قصد استفاده از تخمک اهدایی را داشته باشید).
طبق تحقیقات انجمن روشهای کمک باروری آزمایشگاهی[4]، میزان موفقیت در درمان باروری بعد از 40 سالگی بسیار کاهش مییابد. میزان تولدهای زنده (به ازای هر بازیابی تخمک) برای زنان بین 35 تا 37 سال 42 % و برای زنان 38 تا 40 سال 6/ 26 % است.
دادههای CDC نشان داده است که درصد تولدهای زنده در هر چرخه IVF برای زنان بالای 40 سال فقط 8/ 5% است. با این وجود، اگر از تخمک اهدایی استفاده شود میزان موفقیت تقریبا به 40 % می رسد.
هنگام بررسی میزان موفقیت بارداری برای داروهای باروری مانند کلومید یا روشهای باروری مانند IUI یا IVF، به خاطر داشته باشید که فقط سن شما نیست که مهم است، علت ناباروری نیز نقشی اساسی دارد.
شانس شما برای موفقیت در بارداری با درمان IUI در 27 سالگی بسیار متفاوت از 37 سالگی است.
5- چه عادات سالمی میتوان (و نمیتوان) انجام داد
تصور نکنید که سن شما تنها دلیلی است که به سرعت باردار نمیشوید. زمانی که شما بیش از 35 سال سن دارید هنگام تلاش برای باردار شدن، سبک زندگی شما نیز میتواند بر علیه شما موثر باشد.
پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که سعی کنید برخی از شیوههای زندگی را تغییر دهید، مانند:
بارداری بالای ۳۵ سال
- پرهیز از مصرف شکر و به طور کلی انتخاب یک رژیم غذایی سالم
- کاهش مصرف نوشیدنیهای الکلی
- اطمینان از داشتن وزن سالم (نه کم وزنی و نه اضافه وزن)
- مصرف کافئین خود را کاهش دهید
- ترک سیگار
رژیم غذایی و سبک زندگی میتواند بر باروری تأثیر بگذارد. تغذیه سالم، کنار گذاشتن عادات تضعیفکننده باروری و حفظ وزن سالم به شما کمک میکند تا سریعتر باردار شوید و حتی در صورت نیاز به درمان، احتمال موفقیت در درمان باروری را افزایش میدهد.
درمانهای ذهن- بدن نیز فراموش نکنید. در حالی که تحقیقات هنوز ارتباط قوی بین روشهای درمانی ذهن- بدن مانند یوگا و باروری پیدا نکردهاند، اکثر افراد میتوانند از افزودن فعالیتهای کاهش استرس به زندگی خود بهره ببرند.
درست است که عادات ناسالم میتوانند میزان کاهش باروری را افزایش دهند اما تغییر شیوه زندگی شما مانع از کاهش باروری مرتبط با افزایش سن نمیشود. حتی اگر رژیم غدایی متعادلی داشته باشید، به طور منظم ورزش کنید و سیگار نکشید، باز هم پیر خواهید شد و مانند هر فرد دیگری کاهش باروری مربوط به سن را تجربه خواهید کرد.
عادتهای زندگی با مشکلات باروری مرتبط بودهاند. به عنوان مثال، زنانی که سیگار میکشند تخمکهایی دارند که زودتر پیر میشوند.
قبل از آمادهشدن تلاش نکنید : افزایش شانس بارداری بعد ۳۵ سالگی
اگر میخواهید روزی بچهدار شوید، خواهید خواست که بدانید سن شما چه تاثیری بر شانس تشکیل خانواده دارد. این به شما کمک میکند تا در مورد زمان شروع برای تلاش تصمیمات آگاهانه و بر مبنای علم دانش بگیرید و میتواند شما را برای احتمال باردار نشدن به همان سرعتی که انتظار دارید آماده کند.
همان طور که گفته شد، قبل از این که افراد برای بچهدار شدن احساس آمادگی کنند نباید به آنها فشار آورد. در صورت آماده نبودن اجازه ندهید سن شما یا نظر دیگران شما را برای تشکیل خانواده تحت فشار قرار دهد.
اگر از «انتظار بیش از حد» برای تشکیل خانواده از خود ناراحت هستید، سعی کنید باگذشت باشید. اگر در سنین جوانتر برای بچهدار شدن آماده نبودهاید مشکلی نیست. صبر کردن بهتر از تلاش برای تشکیل خانواده در زمان نامناسب است.
باردار شدن بعد از 35 سالگی به راحتی 25 سالگی نیست. بعدا بچهدار شدن در زندگی اگرچه میتواند چالشبرانگیز باشد اما برای بسیاری از افراد ممکن است. مهمترین چیز این است که هر زمان که شروع به تلاش می کنید برای داشتن خانواده باید احساس آمادگی کنید.
در حالی که نمیتوانید از پیر شدن خود جلوگیری کنید میتوانید عادتهایی در سبک زندگی ایجاد نمایید که به شما کمک میکند تا به سلامت پیر شوید، مانند خوب غذا خوردن، ورزش و ترک عادتهای ناسالم مانند سیگارکشیدن.
اگر 6 ماه است که برای بارداری تلاش کردهاید و موفق نشدهاید با پزشک خود صحبت کنید. هر چه زودتر آزمایش باروری انجام دهید، زودتر میتوانید درمان را شروع کنید (در صورت لزوم) و احتمال موفقیت در درمان نیز بیشتر است.